Hírek

NEMZETI ÖNSEGÉLYEZŐ KÖR

 

SEGÍTSÉG

 

HÍREK

 

Hírek

Orbán takarodj! - megtelt a tér

Szakszervezeti demonstráció a munkavállalói jogokért a Parlament előtt. - 2011. október 01.

Zászlóbontás

A mintegy száz érdekvédelmi és társadalmi szervezet által támogatott szombati szakszervezeti demonstráció kezdetére jóformán megtelt a Parlament előtti Kossuth tér; a tiltakozók a Vértanúk tere és a Kossuth-szobor között, valamint az Alkotmány utcában gyülekeznek.

A rendőrség lezárta a környéket a gépkocsik elől, a BKV járművei módosított, illetve rövidített útvonalon közlekednek a demonstráció ideje alatt.
A demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi- és munkavállalói jogokért tüntetők a beszédek elhangzása után átvonulnak a Clark Ádám térre, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a csütörtöki demonstráció előtt az MTI-nek azt mondta, a demonstrációsorozattal elsősorban az új alaptörvény, illetve a munka törvénykönyve ellen, valamint a nyugdíjak és a sztrájkjog védelméért tüntetnek. Később átnyújtották Schmitt Pál államfőnek címzett tízpontos petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának; a dokumentumban egyebek mellett a méltányos és igazságos adórendszer visszaállítását és az új munka törvénykönyvének elfogadását megelőző egyeztetést követelnek, továbbá a petíció tartalmazza a szolgálati korengedményes és korkedvezményes nyugdíj visszaállításának igényét is.

A szervezők a demonstráció kezdetén felolvasták azt a kiáltványt, amelyet petíció formájában már eljuttattak a köztársasági elnökhöz. Abban egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik.
A demonstráción ugyancsak felolvasták a nemzetközi és az európai szakszervezeti szövetség, valamint német és katalán érdekképviseleti szövetségek vezetőinek közleményeit, amelyek szolidaritásukról biztosították a fővárosi demonstráció résztvevőit.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a szociális biztonság elleni hadüzenetnek nevezte felszólalásában a kormány intézkedéseit. Mint fogalmazott, a készülő új munka törvénykönyve "rabszolgasorsra" ítéli a dolgozókat.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke az indoklás nélküli elbocsátások, a nyugdíjrendszer átalakítása és a munka törvénykönyvének tervezete ellen emelt szót. Az érdekvédő a látszategyeztetések megszüntetését, igazságos adórendszert, közteherviselést és kiszámítható életpálya-modellt követelt.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a közmunkaprogramot bírálta, amelyhez még a létminimumot sem elérő bért ad a kormány. Szerinte meg kellene becsülni azokat, akik valódi munkát végeznek.

A nyugdíjas szakszervezetek nevében felszólaló Hegyesiné Orsós Éva szolidaritásáról biztosította az aktív korúakat. Mint elmondta: a nyugdíj nem csak költségvetési, hanem társadalompolitikai kérdés is. A nyugellátás nem a kormány adománya – tette hozzá.

A fiatalokat tömörítő Hallgatói Hálózat nevében felszólaló Polgár Dóra úgy fogalmazott, hogy a diákság egy "arrogáns hatalomgyakorlási technikával áll szemben", amely a megosztottságra és a bizonytalanságra épít. Polgár Dóra "ostobaságnak" nevezte az új felsőoktatási koncepciót.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy a "kormány egyedül a gazdagok ellen nem folytat háborút". Az érdekvédő Európa és a világ szégyenének nevezte a visszamenőleges jogalkotást és a szerzett jogok elvételét.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke a Kossuth téri demonstráció végén úgynevezett szolidaritási mozgalmat hirdetett, amelyhez szakszervezetek, civilek és magányszemélyek csatlakozását várják.

A felszólalások végén a hallgatóság többször is hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását, illetve ilyen tartalmú táblákat tartottak a magasba.

Megérkeztek a szombati szakszervezeti demonstráció részvevői kora este a Clark Ádám térre; a tömeg a "Szolidaritás" zászlaját követve indult el a Kossuth térről.

A menet a Lánchídon át vonult a budai oldalra, útközben többször skandálták: "Orbán, takarodj!"; "Ébresztő!".
A demonstráció a téren folytatódott, amelyet a rendőrség lezárt a forgalom elől.

A szervezők közölték, hogy az este folyamán szakszervezeti vezetők beszédeket mondanak, majd "országvédelmi" futást tartanak a körforgalomban.

 

(MTI - GalaxyCentrum)

HírMorzsák

A TSZSZSZ segíteni kíván abban is, hogy a tagjai jól informáltak legyenek az őket érintő kérdésekben.

Az alábbi cikkek segítenek abban, hogy a munkavállalók, munkanélküliek jobban megismerjék jogaikat, lehetőségeiket, melyekkel elérhetik, hogy jobb állást vállaljanak, ill. munkához jussanak.

Cikkek

A cikkeket a GalaxyCentrum oldalairól válogattuk.

A tartós munkanélküliség veszélyezteti Európát

Bankárok új szerepben

APEH jogsértő vagyonosodási vizsgálata - bírói szemhunyással?

Nem merünk szabadságra menni

IT-ismeret nélkül nem lesz munka

A munkavállalóknak olcsóbb lesz a munkaügyi per

Mit ér a diploma a munkapiacon?

Több női menedzsert - de hogyan?

Életbiztosítás válthatja fel a cafeteriát

A rendkívüli munkavégzés szabályai

Kiválasztás a Mercedesnél: a tudás és nem a bizonyítvány számít

A tréning típusai és meghatározó tényezői

Bemutatkozik a falugondnok

Bíznunk kell a saját bankrendszerünkben

Egy keresett szakma: aktuárius

El kell veszíteni a gondolkodás női jellegét?

Teendők a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén

Az európaiak többsége tart az életkori diszkriminációtól

A HR-védelem első vonala: hazugságok kiszűrése

Kiválasztás: névtelen önéletrajzzal a diszkrimináció ellen

A középkorú férfiak a legesélytelenebbek munkavállaláskor

Új képességekre lesz szükség a jövő munkahelyén